SHARE

Přestože léto a vystavování holé kůže už je pryč, neměly bychom zapomínat na patřičnou péči o své podpaží a nohy. I kalhoty či huňaté svetry jsme nucené dát občas stranou. Zima je ideální čas vyzkoušet i jiné metody, jak se zbavit nechtěných chloupků.

Nemusí to být jen holení, depilace voskem a jiné často používané metody. Zkusit můžete i jemnější, šetrnější cestu bez použití chemie. Vyzkoušejte depilaci cukrovou pastou.

 

Cukrová pasta

Někdo dokonce tvrdí, že cukrová pasta je ještě lepší než vosk. Možná je načase to vyzkoušet? Tato metoda pomůže i proti případnému zarůstání chloupků. Je čistě přírodní a šetrná k pokožce, riziko alergické reakce minimální. Směs z cukru používaly ženy již ve starověké Mezopotámii, Egyptě nebo Řecku. V arabských zemích se používá dodnes.

Pasta se vyrábí pouze z cukru, vody a citronové šťávy. Její účinnost je stejná, jako depilace voskem, přitom odstraňuje pouze chlupy z vlasového váčku a odumřelé kožní buňky, nikoliv živou kůži, jak je tomu při depilaci voskem. Navíc se odstraňuje ve směru růstu chloupků, čímž odpadá podráždění pokožky, vyrážky a zarůstání chloupků. Depilaci cukrovou pastou lze provést nejen v podpaží, na nohou, ale i intimních partií či horního rtu. Optimální délka chloupků je 1,5 až 4 milimetry a efekt vydrží několik týdnů.

Jak na to?

Nejdříve si důkladně očistěte pleť, aby nebyla mastná. Poté ji lehce potřísněte pudrem, což zaručí lepší přilnavost. Dřevěnou špachtlí nebo rukou naneste cukrovou směs rovnoměrně proti směru růstu chloupků v tenké vrstvě – 3 milimetry. Depilované místo se snažte co nejvíce uhladit, aby směs lépe přilnula a nechte chvíli působit.

Pasta se odstraňuje prudkým škubnutím ve směru růstu chloupků. Nemusíte ji strhnout celou naráz, ale klidně po částech. Pak už stačí jen opláchnout, odstranit zbytky směsi, osušit a nanést hydratační krém pro zklidnění pokožky.

Recept na cukrovou pastu

  • 2 hrnky cukru
  • ¼ hrnku citronové šťávy (případně kyseliny citronové)
  • ¼ hrnku vody

Veškeré suroviny dejte do kastrůlku a přiveďte k varu, plamen stáhněte na minimum a míchejte do ztuhnutí směsi (konzistence podobná medu). Může to trvat 20 minut. Nechte směs vychladnout a přelijte do nádobky. Pokud ji celou nespotřebujete, skladujte v lednici či mrazničce.

Posted by: OnlinePraha