Patříte mezi milovníky vojenské historie a zajímá vás, jakými tanky se bojovalo za první nebo druhé světové války? V mnohých případech je tank právě tou zbraní, která rozhodla bitvu. Věděli jste, že tanky vznikly z obrněných traktorů a mnohé z nich významně ovlivnily naši historii?

1) Tiger z Německa

Tank je vozidlo, které nepoužívá pneumatiky, pokud jej tedy vlastníte, plyne z toho hned několik výhod a vám odpadá povinnost přezouvat letní a zimní pneumatiky. Pokud vás však zajímá bojová technika a období druhé světové války, určitě už jste slyšeli o tanku s celým názvem Panzerkampfwagen VI Tiger. Tento tank měl být po prozkoumání sovětského tanku T-34 tím strojem, který se dokáže ruskému tanku postavit. Původní plán však příliš nevyšel a první tanky zapadly v bahně, ze kterého nevyjely. Jeho výhodou bylo opravdu kvalitní pancéřování, nevýhodou však jeho váha. Tank Tiger nepatří mezi nejsilnější světové tanky, ale známý a slavný je po celém světě, směle se o něm může říct, že je i symbolem německého válečného postupování.

2) Tank T-34 z Ruska

Již zmíněný ruský tank T-34 je, naopak od německého tanku Tiger, do dnešní doby symbolem vítězství v 2. světové válce. Prvotní konstrukce tanku se nezdála tak zdařilá, jak se nakonec tank T-34 osvědčil. Od roku 1949 byla do Československa získána dokonce i licence na jejich výrobu. Tento tank je k vidění na mnohých podstavcích, které jsou upomínkou a památníkem války. Je vidět i v mnohých filmech, které přibližují 2. světovou válku. Tank T-34 neměl v roce 1941 soupeře, a to díky jeho pancíři, který nešel prostřelit ani z bezprostřední blízkosti. K tomuto tanku bylo velmi těžké přiblížit se, protože 76 mm kanón si dokázal poradit téměř s jakýmkoliv nepřítelem.

3) Merkava z Izraele

Dalším strojem, který nepotřebuje výměnu pneumatik ani seřizování geometrie kol, je tank Merkava z Izraele. Tento tank patří i v současnosti mezi naprostou špičku mezi bojovou technikou. Tank Merkava váží 65 tun a je tím nejtěžším tankem, který je připraven k boji. Jedním z hlavních cílů u výroby tohoto tanku byla jeho stabilita, která je velmi důležitá v kopcovitém terénu. Velkou výhodou tanku Merkava je konstrukce, která je zcela podřízena přežití a bezpečí jeho posádky. Tento tank patří mezi nejbezpečnější tank na světě, a to díky jeho vysoké stabilitě, pancéřování a také pohyblivosti.

4) Tank Abrams z Ameriky

Světově známým tankem je M1 Abrams, který pochází z Ameriky. V současné době je však možné najít ho i v Saudské Arábii, Egyptě nebo třeba v Austrálii. Hlavní výhody tohoto tanku je jeho pohyblivost, přesnost při střelbě a také ochrana posádky. Mimo jiné má tank Abrams i vylepšeno i sekundární vybavení a zdokonalenou elektroniku. V současné době dochází k modernizaci těchto tanků a americká armáda je použila například při ničení iráckých tanků, kdy využívala přístrojů na noční vidění a irácké tanky se tak neměly jak bránit.