Nechcete kouřit, ale nějakou tu vzpruhu ke svému životu potřebujete? Vyzkoušejte vapování!

Vapováním se rozumí varianta klasického a zdraví škodlivého kouření. Uživatel v tomto případě prostřednictvím osobního vaporizátoru (e-cigarety) místo škodlivého nikotinového kouře inhaluje vodní páru obsahující buď propylenglykol (PG), rostlinný glycerin, popřípadě kombinaci obou těchto látek.

Vapování v historii

S vapováním je k překvapení mnohých spojena docela dlouhá historie. Jeho kořeny sahají až do šedesátých let minulého století, byť v tehdejší době se nejednalo o přenosné, nýbrž statické přístroje umístěné většinou na stole. S prvním moderním vaporizátorem, který známe dnes, přišel čínský farmaceut Hon Lik. Impuls k tomuto kroku mu prý dal jeho vlastní otec umírající na rakovinu způsobenou klasickým kouřením. Na začátku tohoto století se přístroj s názvem Ruyan (v překladu kouř) dostal do Spojených států amerických, kde způsobil revoluci v pravém slova smyslu. Vapování se tak rozšířilo mezi veřejnost.

Vapování dnes

V současné době je vapování běžnou společenskou aktivitou. Trh s e-cigaretami se rozšířil a stále rozšiřuje. A spolu s nimi i nabídka náplní do nich, kterým se říká liquidy. Všechny vapovací sady každopádně fungují na stejném principu. Všechny se skládají z hlavního zdroje (e-cigarety) a nádrže, která zadržuje a ohřívá liquid, dokud se nevypaří.

Typy e-cigaret

Budete-li chtít začít vapovat, budete si muset pořídit některou z vapovacích sad a k ní e-liquid (výborné jsou například náplně Ecoliquid, které jsou k dispozici v mnoha tabákových i ovocných příchutích.)

Vybíráme vapovací sadu

Na trhu se setkáte s e-cigaretami třech druhů – jednorázovou elektronickou cigaretou, předplněným cartridge systémem, plnitelným systémem a otevřeným tank systémem. Skvělý úvod do vapingu představují jednorázové elektronické cigarety, které se v podstatě chovají jako ty klasické. Jakmile se nádržka vyprázdní, můžete ji vyhodit a pustit se do nové.

Systémy POD a MOD

Nejjednodušší vapingová sada, to jsou e-cigarety s cartridge systémem (POD) naplněným e-liquidem. Jakmile se vyprázdní, jednoduše je nahradíte novými. Budete-li si e-cigaretu chtít plnit sami, zvolte tu plnitelnou. Nejznámější a asi nejpoužívanější ale je otevřený tank systém (MOD) kombinující nádrže a baterii. Tato e-cigareta umožňuje výběr vlastního e-liquidu, kterých jsou dnes na trhu stovky chutí i sil nikotinu.