Na silnicích je někdy pořádně rušno. Absolutní dodržování pravidel silničního provozu je samozřejmě nereálné, ale kdyby se řidiči alespoň trochu zklidnili, míra nehodovosti by výrazně klesla. Ale kdo ví – v budoucnu by mohlo být všechno trochu jinak. V moderních automobilech se začínají objevovat pokročilé technologie a zdá se, že právě díky těmto systémům bude provoz mnohem bezpečnější. Své o tom vědí ve vývojových centrech německého elektrotechnického gigantu Siemens, kde usilovně pracují na inovativním konceptu.

Proč dochází k dopravním nehodám? Kolize jsou většinou důsledkem toho, že řidič neukočíruje vůz v příliš vysoké rychlosti. A právě na to se zaměřili vývojáři ze společnosti Siemens. Vyvíjí nový systém, který dokáže identifikovat dopravní značení. Podobné technologie sice již některé vozy nějaký ten pátek využívají, ale Siemens pravděpodobně posune laťku ještě o něco výš.

Alfou a omegou bude kamera integrovaná v přední části automobilu. Ta bude v reálném čase rozpoznávat dopravní značení a okamžitě posílat data tempomatu. V praxi to znamená, že v případě překročení maximálního rychlostního limitu dostanete vozidlo pokyn, aby zpomalilo. Což je skvělá zpráva pro každého, kdo čas od času přehlédne značení. Systém bude velmi praktický také ve chvíli, kdy si řidič není jistý, zda je ve městě, nebo již vyjel mimo něj.

Jakmile systém rozpozná dopravní značení (spáruje snímek pořízení kamerou se značením v databázi), řidič se o tom dozví na tachometru či head-up displeji. V kombinaci s navigačním systémem navíc dostane informaci ohledně aktuální platnosti značení.

Siemens samozřejmě není zdaleka jediným vývojářem a dá se očekávat, že se sofistikovaným řešením přijde i konkurence. Z hlediska bezpečnosti nelze proti těmto technologiím nic namítat. Společně se systémy sledující vodorovné dopravní značení (tzv. lane assist) jde o velmi užitečné příslušenství.