Přejete si rychle získat potřebných 40 000 Kč, které vám chybí pro výhodnou koupi ojetého, ale velmi zachovalého automobilu? Bojíte se, že skočíte na lep lichvářům? Nic takového vám nemusí hrozit, podíváte-li se na celou situaci s nadhledem, k tomu vám pak může pomoci i následující článek, který shrnuje vše podstatné v této oblasti.

Půjčování není tabu, přesto u něj dobře rozvažujte

Dnešní doba není na rozdíl od dob minulých již dávno svázána mnoha pravidly, jedním z nich bývalo i babičkovské rčení: nezadlužovat se. Je to rčení jistě zcela správné, protože se říkávalo také, že dluh bude s vámi jíst ze společného talíře, ale na rozdíl od minulých časů je dnešní doba více hektická, stejně tak jako roste životní i příjmová úroveň a přílišné omezování již postrádá na svém významu. Stejně tak je silný konkurenční tlak na trhu finančních produktů, kdy finanční instituce usilují o přízeň stávajících i potenciálních klientů mnoha způsoby, a existuje tedy velký výběr různých bonusů a zvýhodnění. To ovšem nelze chápat tak, že je dovolené jakékoliv nehorázné utrácení za produkty, které člověk ve skutečnosti nepotřebuje. Půjčit si však na potřebnou věc již přestává být tabuizovaným tématem, čehož samozřejmě reklamní a marketingový trh s radostí a hojně využívá.

Platí však zásadní pravidlo, a to půjčovat si rozumně, tj. půjčit si na produkt či službu, jež jsou skutečně potřebné, stejně tak jako půjčit si částku, již je reálné splatit i se zohledněním možných budoucích komplikací. Být realistou v praxi znamená být občas i pesimistou a v tomto ohledu je pak přiměřeně pesimistický pohled do budoucnosti velmi účinným nástrojem. Položte si tedy otázku, zda se váš plat bude nacházet stále v obdobné výši či není vyloučena jeho zásadní změna. U půjčky menších částek však sebereflexe nemusí být příliš podrobná, postačí trocha upřímnosti, soudnosti a zdravého selského rozumu, který člověku napoví, kterým správným směrem se vydat.

V případě částky 40 000 Kč, která vám dopomůže k výhodné koupi ojetého auta, podmínkou je ale jeho kontrola nestranným odborníkem, není však třeba se realizace půjčky potřebných peněz zdráhat. Později byste zbytečně litovali dnešní váhavosti. Zaměřme se tedy nyní na náležitosti půjčky.

Základní parametry půjčky

Každá půjčka disponuje několika základními parametry, které se mohou napříč trhem finančních produktů velmi lišit. Prvním velice dobře známým kritériem je výše úrokové míry, kdy se samozřejmě půjčka s nejnižším úrokem stává velkým hitem. Stejně však je též důležitý i další parametr zvaný RPSN, tj. roční procentní sazba nákladů, který ukazuje, jakým způsobem budou náklady půjčky rozpuštěny. Například platí klasická rovnice, že uzavřete-li komplementární pojištění schopnosti splácet půjčku, které je k ní často standardně nabízeno, dosáhnete nižší úrokové míry. To je velmi příjemný jev.

Nezapomeňte však na skutečnost, že vám v této chvíli stoupne současně i hodnota RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů, neboť zde budou rozpuštěny náklady předmětného pojištění. Jedná se tedy o klasický školní příklad nepřímé úměry, kdy poklesem jedné strany proměnných vystoupají hodnoty dalších proměnných. Volit půjčku s nízkým úrokem je tedy jistě dobrou strategií, od které nelze nikoho odrazovat, potřebné je však vždy si řádně uvědomit šíři celé problematiky zvoleného finančního produktu, tj. půjčky či úvěru. Podstatnými kritérii jsou samozřejmě rovněž doba splácení a výška měsíční splátky, jejichž výše a frekvence se však dá upravit.

Jakou půjčku zvolit v praxi

Neexistuje univerzální rada, která půjčka je tou zcela nejlepší a která instituce je tou zcela nejdůvěryhodnější, neuděláte však v žádném případě chybu, obrátíte-li se na některou z nízkonákladových bank, kterých je v dnešní době dostatečný počet. Tyto banky se neupínají na politiku platby bankovních poplatků, což je sice kompenzováno menším počtem kamenných poboček, v tom však klíčový problém nelze spatřovat. Například mBank je klientsky velmi oblíbená a nabízí velice vstřícné podmínky, mezi něž například patří i fenomén první půjčky zdarma, tj. bez zatížení nadbytečnými poplatky.

Rovněž můžete zvolit i strategii přenesení půjčky k ní a získáte nabídku možných výhodnějších podmínek, kterou samozřejmě můžete či nemusíte akceptovat. Věřte však, že velmi často je dosažení výhodnějších podmínek přece jen reálné a vyplatí se o to usilovat. Banku nemusíte ani osobně navštívit, stačí informace podat prostřednictvím kontaktního formuláře na jejich webových stránkách. Tak snadné to je! Zástupci banky vás již osloví sami a administrativní úkony uvedou rychle do pohybu. Také jim můžete vystavit plnou moc k provádění administrativních aktivit vaším jménem, a vše potřebné tak již zcela sami vyřídí s vaší dosavadní bankou za vás. Vy si pouze počkáte na výsledek, který bude jistě k vašemu prospěchu a spokojenosti.