Máte doma malou prvňačku a chystáte se ji zařídit nový pokojík, kde se bude cítit jako v království? Než začnete s vybavením pokoje, místnost si rozdělte do tří hlavních zón, první bude hrací nebo tvořivá, spací a pro učení. Tento krok je důležitý k tomu, aby byl pokojík přehledný a nepůsobil chaoticky. Dítě se také naučí udržovat pořádek a vše bude na svém místě. Pomůžeme vám s výběrem nábytku a věcí potřebných pro vytvoření dokonalého místa.

Hrací nebo tvořivá zóna

Jak jsme již zmínili, je dobré pokoj rozdělit do tří zón. Pokud jde slečna do první třídy, už nebude mít tolik hraček, aby bylo třeba řešit prostor pro jejich úschovu. Můžete použít truhlu, do které uložíte pár drobných věcí se kterými víte, že si ještě vyhraje. V případě, že je to malá tvořitelka, udělejte ji koutek s malým stolkem, kde bude moci malovat. Na zeď pověste tabuli a uvidíte, že bude tvořit s radostí. Pořídit ji můžete i sedací vak, který poslouží i k odpočinku.

Spací zóna

Na této zóně si dejte opravdu záležet. Postel vybírejte dle prostoru v pokoji, nejméně však v šířce 90 cm. V případě, že chcete mít spaní pro dítě stylové, pořiďte domečkovou postel 120×200 cm, která se bude svým designem skvěle vyjímat v prostoru. Šířka postele se může zdát více než obvyklá, ale pokud jste zvyklí večer před spaním číst pohádku, oceníte možnost uvelebit se vedle malé princezny. Postele se většinou volí v bílém nebo přírodním provedení. Nezapomeňte pořídit kvalitní matraci s ohledem na zdraví a růst dítěte. K posteli pořiďte jednoduchý noční stolek a na něj malou lampu, která může být rozsvícena klidně celou noc, aby se dítě v noci nebálo.

Zóna pro učení

V této části pokoje se zaměříme na stůl a kvalitní židli. Pokud máte možnost, psací stůl umístěte k oknu, aby zde bylo co nejvíce denního světla. Dbejte na to, aby stůl i židle byly výškově dobře nastavené. Když bude dítě sedět na židli, musí dosáhnout chodidly na zem. Židli doporučujeme pořídit s možností nastavení výšky, poslouží i do dalších let. Ke stolu se bude skvěle hodit pojízdný kontejner, kam se uloží všechny potřebné sešity, které budou vždy po ruce. V tomto prostoru můžete umístit i knihovnu, zde si může školačka vystavit své oblíbené knihy a drobnosti.

Kam uložit oblečení?

Nezbytnou součástí pokojíku je úložný prostor pro oblečení a drobné prádlo. Zvolit můžete bílé šatní skříně. Bílá barva vévodí čistotě a je možné ji kombinovat s různými barvami. Skříň by měla být rozdělena na prostor na zavěšení oděvů a bund, a police, kde se poskládají věci jako jsou kalhoty a mikiny. K uložení spodního nebo ložního prádla můžete pořídit komodu ve stejném barevném provedení jako šatní skříň. Úložného prostoru není nikdy dost, proto můžete využít i úložné boxy, které jednoduše uschováte v šatní skříni.

Osvětlení a doplňky

Osvětlení věnujte nejvíce pozornosti. Centrální osvětlení by mělo být co nejpřirozenější a mít dostatečnou svítivost, aby si dítě nekazilo oči. Vybírejte spíše odstíny do žluta, které nebudou působit příliš ostře. Na pracovní stůl můžete umístit lampičku, kterou lze přemístit kdekoliv po stole. Místnost doplňte o stylový kusový koberec, který nejen podtrhne celkový design pokoje, ale bude také praktickým kouskem při čtení nebo lenošení.

Celkově laďte pokoj spíše do neutrálních barev, jako je bílá, béžová nebo hnědá. Pokoj může sloužit několik let a nemusíte často řešit výměnu nábytku a doplňků.