Rozhodli jste se, že začnete podnikat v gastronomickém průmyslu a přemýšlíte, jak začít, co všechno je potřeba zařídit a jaké jsou konkrétní kroky ke splnění vašeho snu? Nechte si poradit a již brzy můžete mít vyhlášenou restauraci.

Volba prostoru

Pro otevření restaurace potřebujete vhodný prostor. Ideálně vybírejte takový, který je v centru dění, je dostupný klientům a je možné využít výhody dané lokality. Pokud si chcete otevřít restauraci v centru města, musíte také počítat s vyššími náklady za pronájem místa. Pokud plánujete otvírat restauraci na vesnici nebo na periférii města, přemýšlejte nad tím, jak se k vám bude dát co nejjednodušeji dostat.

Prvotní investice

Myslete na to, že na začátku musíte investovat nejen do vhodného prostoru, ale také do vybavení. Ve správné restauraci by neměl chybět ani výčepní pult, výčepní stojan a také základní spotřebiče a pomocníci k profesionálnímu vaření.

Vybavení restaurace

Kromě sporáku, mikrovlnky a například pece na pizzu, popřípadě dalších spotřebičů a vybavení kuchyně investujte do profesionálního konvektomatu. Ten vám velmi urychlí přípravu jídla a ušetří nejen čas, ale také peníze. Navíc budete moct připravovat zdravější a také chutnější pokrmy.

Potřebné dokumenty a zákony

Při otvírání vlastní restaurace je důležité zjistit si všechny potřebné dokumenty, povolení a dodržet předpisy a zákony. Myslete na to, že velký důraz je v dnešní době kladen také na hygienu. Všechno vybavení, od lednice na víno, přes výčep až po konkrétní vybavení restaurace a také kuchyně musí být všechno ve skvělém stavu.

Kuchař a další personál

Víte, jaká osoba je nejdůležitější v dobré restauraci? Není to majitel, vlastník restaurace ani jednatel. Je to kuchař. Ten totiž připravuje jídlo, které má být hlavním důvodem, proč se k vám lidé budou vracet. Vybírejte obezřetně a pečlivě, dobrý šéfkuchař je opravdu k nezaplacení.

Přátelský přístup

Vaše restaurace by měla mít příjemným místem, kde se budou číšníci a obsluha výčepu usmívat. Práce s lidmi může být někdy těžká, ale opravdoví profesionálové by měli zachovat tvář v každé situaci. Myslete na to, že kromě stoprocentního vybavení a chutného jídla, je potřeba také přátelský přístup a přátelská atmosféra.