S blížící se zimou přechází do útlumu nejen příroda, ale také my, lidé. Chybí nám energie, jsme unavení, cítíme se ve větší nepohodě a zabrat dostává i naše psychika, trápí nás špatná nálada, deprese. Často tak máme chuť upadnout do zimního spánku a probudit se až na jaře. K tomu však naše tělo není uzpůsobeno, a tak se s tím musíme zkusit poprat jinak.

Udělejte si detox

Jedním ze způsobů, jak dostat do těla novou sílu a zlepšit si náladu, je detoxikace organismu. Ta nakopne náš metabolismus, zvýší imunitu, pročistí celé naše tělo. Jak na ni? Naordinujte si tři dny, při kterých budete konzumovat pouze ovocné a zeleninové šťávy. Díky nim dostanete do těla spoustu prospěšných látek, vitamínů, minerálů a enzymů. Protože tyto nápoje obsahují hodně živin, spolehlivě vás zasytí a vy tak nebudete trpět hlady jako při klasickém půstu. Pijte je po malých, asi 300 ml dávkách čtyřikrát až pětkrát denně. Protože jsou lehce stravitelné, můžete si je bez obav dopřát i na lačno.

Do boje povolejte vitamíny

Ačkoli šťávy seženete běžně v obchodech, bude lepší, když si je připravíte sami. Ty domácí jsou totiž plné bioaktivních látek a živých enzymů, navíc neobsahují žádné konzervanty ani nadbytečný cukr. Potřebovat budete jen ovoce a zeleninu, a to ideálně čerstvou a pokud možno sezónní. Pro detox se nejlépe hodí jablka, hrušky, mrkev, červená řepa či celer. Chcete-li se trošku zahřát, pak přihoďte také koření jako je skořice, kurkuma, chilli nebo zázvor, které mají nejvyšší termogenní efekt. S šikovnými pomocníky přípravu hravě zvládnete. Dobrou službu vám prokáže například nízkootáčkový šnekový odšťavňovač OS-151A od společnosti Orava, který dovede díky jedinečnému a preciznímu způsobu odšťavňování získat z ovoce a zeleniny maximum nutričních hodnot a také chuti. Velká podávací trubice je navíc uzpůsobená i na odšťavňování celého ovoce a větších dávek bez potřeby čištění. Kromě šťáv zvládne odšťavňovač vykouzlit také další dobroty, třeba krémové polévky, omáčky nebo sladké moučníky. Jednoduchá je nejen jeho obsluha, ale také čištění. Nebudete se tak mít na co vymlouvat!