Svařovací technika je rozdělena do mnoha různých kategorií a liší se tak v jednotlivých parametrech. Výběr se proto může zdát složitý. Stačí se však orientovat dle pár základních typů, díky kterým zvládnete vybrat to pravé pro své potřeby.

Rozměry svářečky

Jednou z velmi důležitých vlastností, které svářečka má, jsou její rozměry a hmotnost. Ty byste měli vybírat dle toho, k čemu svářečku chcete využívat. Pokud vaše svařovací technika bude trvale v dílně a nepotřebujete ji převážet, pak se nemusíte bát ani větších zařízení. Ovšem pokud byste se svářečkou rádi cestovali na různá pracoviště, pak jistě oceníte malé rozměry a lehké zařízení.

Svařované materiály

Při rozhodování, jaká svářecí technika bude ta pravá, je důležité myslet také na to, jaké materiály budete svařovat. Pro svařování tlustých materiálů je nejlepší vybírat svářečky s možností svařování metodou MIG/MAG. Pro domácí svařování postačí svářečka s podavačem pro 5kg cívku drátu. Profesionální využití pak žádá spíše 15—18kg cívku drátu. Na tenké materiály a jemné sváry je lepší zvolit metodu TIG. Vybírejte ze svářeček s bezdotykovým zapalováním HF.

Svářecí proud

Dalším velmi podstatným kritériem je svářecí proud a zatěžovatel svářečky. Potřebný svářecí proud lze snadno vypočítat – vynásobte hodnotu průměru elektrody čtyřiceti. Výsledkem je potřebná hodnota svářecího proudu. Zaměřte se také na zatěžovatel svářečky. Tato hodnota je uváděna v procentech. Vzhledem k tomu, že svařování probíhá v desetiminutových cyklech, jednou části je samotné svařování a druhou chlazení svářečky. Pokud je tedy zatěžovatel například 30 %, budete moci svařovat pouze 3 minuty, zbylých 7 minut je třeba stroj chladit.

Při výběru svářečky je třeba věnovat se hned několika parametrům, ovšem s trochou trpělivosti se vám povede najít to nejlepší zařízení.