Nepříjemným zážitkem, který však může potkat každého z nás je dopravní nehoda. Je tedy dobré, být na takovou nenadálou situaci připraven a vědět, jak se zachovat. Podívejte se na důležité kroky, které byste měli rozhodně dodržet, ale nezapomínejte jezdit autem stejně tak, aby se vám nehoda vyhnula.

Prvotní šok

Pokud jste účastníkem nehody, tak se v první řadě snažte své auto zastavit. Zatáhněte ruční brzdu, vypněte motor vozidla a vytáhněte autoklíč s imobilizérem ze zapalování. Zhluboka se nadechněte, snažte se zachovat klid a nepropadnout panice. Poté se snažte vyhodnotit danou situaci.

Menší nehoda

Nabourali jste do něčeho, srazili zvíře, najeli do jiného auta nebo se vám stala podobná menší nehoda bez zranění? V takovém případě označte viditelně místo nehody pro ostatní řidiče, zapněte výstražná světla, pokud z vozidla neuniká benzín a umístěte výstražný trojúhelník. Vždy dbejte na svou bezpečnost a před opuštěním vozidla si oblékněte reflexní vestu.

Nehoda v okolí

Pokud nejste jediným účastníkem nehody a vidíte kolem sebe další nabouraná auta nebo pokud se stanete pouze svědkem dopravní nehody, tak vždy první zjistěte stav osob v jiných vozidlech. Zajímejte se, zda jsou při vědomí, zda komunikují a mohou se hýbat. Poté volejte ideálně linku 112, odkud je možné spojit se s hasiči i záchrannou službou.

Technický stav auta

Nehoda může být způsobena opravdu velkým množstvím příčin, mezi nimi například střet automobilu s jiným, nevěnování se řízení a také špatným technickým stavem vozidla. Rozhodně se vyhněte opravám řídící jednotky nebo čehokoliv jiného na vozovce a snažte se v první řadě zkontrolovat, zda z auta neuniká benzín a nehrozí další nebezpečí.

První pomoc

Pokud jste účastníkem nehody se zraněnými osobami, tak poskytněte první pomoc. Přednostně ošetřete ty, kteří mají vážnější zranění, nedýchají nebo krvácí. Vyprostěte zaklíněné osoby, pokud je to nutné a hrozí jiné nebezpečí, například požáru a podobně. Nikdy nehýbejte s osobami, u kterých hrozí poranění páteře.

Než přijede pomoc

Rozhodně se havarovanými vozidly nesnažte hýbat, pokud neohrožují další účastníky silničního provozu. Je dobré udělat fotodokumentaci tak, jak byla auta v okamžiku střetu. Nelekněte se, když má havarované vozidlo autoalarm, který se vlivem nárazu spustí, snažte se auto vypnout autoklíčem a nezkoušejte jej znovu nastartovat. Poté počkejte na policii a ostatní záchranné složky. Účastníci nehody by si měli vyměnit osobní údaje, provést záznam o nehodě a zajistit stopy, svědky a důkazy, které významně pomohou objasnit příčinu nehody a také poskytnout údaje pojišťovně.

Ať už jste svědkem nehody nebo jejím přímým účastníkem, snažte se vždy zachovat chladnou hlavu, klid a danou situaci zvládnout tak, jak je ve vašich silách. V ideálním případě dbejte na to, aby se vám nehody vyhnuly a měli jste před sebou jen šťastné cesty.